Szalézi Zenetábor

A Szalézi Zenetábor idén először, hiánypótlásként került megszervezésre a szalézi oratóriumok fiataljainak (12-30 év) határon innen és túl augusztus 13-17. között Péliföldszentkereszten. A tábor célja egyfelől az volt, hogy a sok helyen, sokféleképpen játszott énekeket kicsit összehangolja, a gyerekeknek zenei fejlődést biztosítson, másfelől pedig, hogy szalézi szellemben közösséget formáljon.

A program ezért két szálon futott, a délelőttök a munkának lettek szentelve, szekció- és összpróbákkal, a délután és az este pedig a közösségi programoknak. A tanult énekeket a tábor zárómiséjén szólaltatták meg a fiatalok.

A programra 35 fiatal érkezett, közülük 15-en a délvidéki Muzslyáról, ahol a szlovén tartományhoz tartozó szalézi rendház működik. A „két csoport” hamar összemelegedett és lelkesen nekiálltak a rájuk váró feladatnak. Gyakran még a szünetekben is leültek gyakorolni egy-egy akkordmenetet, szólamot, hogy még tökéletesebben szólaljon majd meg a legvégén.

A délután műhelyfoglalkozásokkal (pantomimszínház, harangjáték, citerázás, kártyaklub stb.), kézművessel, strandolással, orgona-előadással, zenei activityvel telt. Majd vacsora előtt közösen részt vettünk a szentmiséken, ahol mindig más vállalt zenei szolgálatot. Ezek közül kiemelkedő volt a Nagyboldogasszony ünnepe, amelyen a muzslyai fiatalok fedték fel tudásukat. Esténként többek közt tábortűz, kínai háború, táncház került napirendre illetve a Crux együttes koncertezett nekünk a templomban.

A mozgalmas, feladat gazdag napokba rendre elfáradt mindenki, mégis szomorú volt az elválás, és a távozó fiatalok türelmetlenül várják a Szalézi Zenetábor folytatását.


Sándor Dorottya, 2017. 09. 01.