Lelkiség

Strenna

A strenna (olaszul „ajándék”) egy Don Boscotól eredő hagyomány. Az oratórium első éveitől kezdve, az év vége közeledtével, kis cédulákon írt üzeneteket azok számára, akiknek tanácsot akart adni. Ezen kívül, mindenkinek szóló ajándékként, egy közös strennát is megfogalmazott, amelyben tanácsokat adott és iránymutatásokat írt a következő év szerencsés alakulásához. Ezeknek az üzeneteknek a folytatásaként Don Bosco utóda, a mindenkori rendfőnök minden évben kiad egy jelmondatot, amely – magyarázatával együtt – irányt ad az egész Szalézi Család számára a Krisztus követés szalézi lelkületű útjának megélésére a következő évben.

tovább...


Sándor Dorottya, 2024. 02. 06.

A megelőző nevelési módszer

A megelőző módszernek célja az életszentség. A Don Bosco nevéhez fűzhető nevelési módszer a szereteten alapszik: "Nem folyamodik kényszerhez, hanem az értelem, a szív és az Isten utáni vágy erőforrásához, amely ott van minden ember lelke mélyén." (SDB Alapszabályok 38.) A megelőző módszer hatékony a nevelésben a mai napig: a világgal együtt kicsit a gyerekek is változnak, de a módszer még ma is aktuális.

tovább...


Sándor Dorottya, 2023. 11. 21.

Zenepedagógia és a Megelőző Módszer

"Az oratórium zene nélkül csak annyi volt, mint egy test lélek nélkül."

"Minden művészi élmény, így a zenei élmény is fokozza az önértékelést, az önkifejeződést, a kommunikációt, az empátiát, az önuralmat, a memóriát, a szellemi fejlődést, a rendezettség érzetét. Támaszt nyújt, feszültséget old, fájdalmat csillapít, megvigasztal, lelkileg megtisztít, de konfliktusoldó, reszocializáló, energizáló, hangulatjavító, inspiráló, stresszt oldó, relaxáló, nyugtató, aktivizáló, emóciós, fantáziát fejlesztő, esztétikai ízlést alakító hatása is bizonyított."

A zene a lélekre hat, a jó zene gazdagítja a lelket, de akár romboló hatású is lehet, ha nem igazi értéket képvisel.

tovább...


Sándor Dorottya, 2023. 11. 21.

A Szalézi Család ágai

Don Bosco inspirálta azon emberek mozgalmát, akik különböző módon tesznek a fiatalokért. Ő maga nemcsak a Szalézi Szent Ferenc Társaságát alapította meg, hanem – Mazzarello Szent Máriával együtt – a Segítő Szűz Mária Leányai Intézményét (a Don Bosco Nővérek rendjét), valamint a Szalézi Munkatársak Egyesületét is. Magyarországon ezen három ág mellett jelen vannak a Don Bosco Volontáriák (VDB) és a Voltnövendékek csoportja is.

tovább...


Sándor Dorottya, 2023. 11. 21.

Don Bosco

Bosco János 1815. augusztus 16-án született egy parasztcsaládban, a Torino közelében lévő Becchi tanyán. Édesapja, Bosco Ferenc a gyermek két éves korában meghalt, így édesanyjának, Occhiena Margitnak egyedül kellett felnevelnie két testvérével együtt. Margit bölcs nevelő, kitartásának és határokat nem ismerő hitének segítségével mélyen vallásos légkört alakított ki családjukban. János már kicsi korától kezdve pap szeretett volna lenni.

tovább...


Sándor Dorottya, 2023. 11. 21.

Mazzarello Mária

Mazzarello Mária Mornesében, Alexandria tartományban született 1837. május 9-én egy népes parasztcsaládban. Mivel nem hétköznapi fizikai erővel volt megáldva, már kislány korától kezdve dolgozott a földeken édesapjával, Józseffel.

tovább...


Sándor Dorottya, 2023. 11. 21.

RSS icon RSS