Beszámoló – Szalézi Zenetábor 2018. – Lelkem, áldd az Urat!

Július 22-29. között a bánáti Muzslyán szerveztük meg a 2. Szalézi Zenetábort, ahol a szlovén tartományhoz tartozó szalézi rendház és fiúkollégium működik. A tavalyi évhez hasonlóan a délelőttök ismét a munkával teltek, a délutánok és az esték pedig közösségépítéssel. A program egyik fontos pontja volt a napi szentmise, ahol a gyerekek zenei szolgálatot teljesíthettek, illetve a hét során megtanult dalokkal a szombat esti misét közösen tettük ünnepélyesebbé.

Idén a szólóhangszeres szekció megnövekedett száma miatt a szervezőkre is várt némi kihívás. 8 gitárossal, egy-egy furulyással, fuvolással, klarinétossal, kürtössel, trombitással, hegedűssel, zongorással és két csellistával, valamint 20 kórustaggal készültünk 5 szekcióban a zárószentmisére.

Külön öröm volt számunkra, hogy számos visszatérő fiatallal találkozhattunk, ők már „rutinosan” vetették bele magukat a munkába, valamint, hogy Robert atya, Sándor testvér és Emmanuel is elkísértek minket. A legfiatalabb résztvevőnk 11, a legidősebb pedig 24 éves volt.

Az idei évben vegyes korosztályú csapatokba osztottuk a fiatalokat, a csapatok egy-egy híresebb zeneszerző nevét viselték (Brahms, Donizetti, Dvořak, Berlioz, Gershwin), akit a hét során elvégzett feladatok közben jobban megismerhettek, majd be is mutatták őket a többieknek.

A tavalyi évből néhány „sikerprogramot” idén is megszerveztünk (pl. Kínai háború, Zenei Activity, műhelyek), de újdonságként volt Glóriaszurkálós bajnokság, Karaoke, Ki mit tud?, két napos akadályverseny, illetve szerda este Lelki est, amelyet Emmanuel tartott a fiataloknak. Két napon 3-3 előadást tartottak a szervezők valamilyen zenéhez kapcsolódó témában, amire a gyerekek feliratkozhattak (A zene evolúciója, Az orgona világa, A zene fizikája, Feldolgozások, 4 akkordos dalok, Gitáreffektek).

Miután kipihentük magunkat, és feltöltekeztünk a sok pozitív visszajelzéssel lelkesen belevetettük magunkat a 3. Szalézi Zenetábor megszervezésébe.


Sándor Dorottya, 2018. 09. 01.