Aktualitás

A Szalézi Család ágai

Don Bosco inspirálta azon emberek mozgalmát, akik különböző módon tesznek a fiatalokért. Ő maga nemcsak a Szalézi Szent Ferenc Társaságát alapította meg, hanem – Mazzarello Szent Máriával együtt – a Segítő Szűz Mária Leányai Intézményét (a Don Bosco Nővérek rendjét), valamint a Szalézi Munkatársak Egyesületét is. Magyarországon ezen három ág mellett jelen vannak a Don Bosco Volontáriák (VDB) és a Voltnövendékek csoportja is.

tovább...


Sándor Dorottya, 2023. 11. 21.

Don Bosco

Bosco János 1815. augusztus 16-án született egy parasztcsaládban, a Torino közelében lévő Becchi tanyán. Édesapja, Bosco Ferenc a gyermek két éves korában meghalt, így édesanyjának, Occhiena Margitnak egyedül kellett felnevelnie két testvérével együtt. Margit bölcs nevelő, kitartásának és határokat nem ismerő hitének segítségével mélyen vallásos légkört alakított ki családjukban. János már kicsi korától kezdve pap szeretett volna lenni.

tovább...


Sándor Dorottya, 2023. 11. 21.

Mazzarello Mária

Mazzarello Mária Mornesében, Alexandria tartományban született 1837. május 9-én egy népes parasztcsaládban. Mivel nem hétköznapi fizikai erővel volt megáldva, már kislány korától kezdve dolgozott a földeken édesapjával, Józseffel.

tovább...


Sándor Dorottya, 2023. 11. 21.

Szalézi Zenetábor 2023

A tábor a Magyarország Kormánya által kiírt “Egyházi közösségi célú programok támogatása” (EKCP-KP-1-2023/5-000012) pályázat, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEAO-KP-1-2023/10-000151) támogatásával valósult meg.

"... Minden áldást dicséretté formál szívem. Ha körülzár a sötétség, azt mondom én: áldott legyen az Úr neve áldom nevedet…" csendült fel az ének augusztus 13-án vasárnapi szentmisén Péliföldszentkereszten közel 50 zenész előadásában. A szentmisét P. Andrásfalvy János tartományfőnök atya mutatta be.

Idén immár 7. Alkalommal került megrendezésre a Szalézi Zenetábor Péliföldszentkereszten, szaléziak, fiatalok és animátorok szervezésében. A jókedv és a vidámság most sem hiányzott, de a főszerep most is az Istennek tett zenei szolgálat volt. Dorka és Donát, a tábor ötletgazdái és megálmodói, a szaléziak és a szervezők idén is számos jó programmal örvendeztették meg az ideerkezőket. Az idei tábor témája a dicsőítés, a közösség és a családiasság, mottója: "Áldom Nevedet".

tovább...


Fülöp Tibor SDB, 2023. 09. 01.

Szalézi Zenetábor 2022

A tábor a Magyarország Kormánya által kiírt “Egyházi közösségi célú programok támogatása” (EKCP-KP-1-2022/3-000207) pályázat, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEAO-KP-1-2022/10-000283), a Kovács K. Zoltán Alapítvány és a Bosco Szent János Ifjúsági, Oktatási és Nevelési Alapítvány támogatásával valósult meg.

Hogyan lesz egy egyszerű gitáros dalból szimfonikus mű? Hogyan lesz a szólamok sokaságából egy szépen szóló harmónia? A válasz, egy kreatív zenei stáb és egy hét kemény gyakorlás 61 fiatallal Péliföldszentkereszten, a Szalézi Zenetáborban.

Az idei évben hatodik alkalommal szerveztük meg a tartomány fiataljainak (12-30 év) a keresztény könnyűzenei tábort. Már a készületi idő is különleges volt, hiszen már 2 hét alatt elértük a maximum létszámot, és idő előtt le kellett zárni a jelentkezést.

tovább...


Sándor Dorottya, 2022. 09. 01.

Szalézi Zenetábor – 2021.

Rólad szóljon minden!

A tábor a Magyarország Kormánya által kiírt “Egyházi közösségi célú programok támogatása” (EKCP-KP-1-2021/1-001065) pályázat, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEAO-KP-01-2021) és a Bosco Szent János Ifjúsági, Oktatási és Nevelési Alapítvány támogatásával valósult meg.

2021 augusztus 8. és augusztus 15. között idén is megrendezésre került az 5. Szalézi Zenetábor, amelyre több mint 50 gyermek és fiatal résztvevő érkezett az ország több pontjáról.

Az idei tábor mottója a „Rólad szóljon minden!”, amely köré szerveződtek az énekek, a programok, szentmisék.

tovább...


Molnár-Gál Fanni, 2021. 09. 01.

Szalézi Zenetábor 2020 – Bízom Benned

A tábor Bosco Szent János Ifjúsági, Oktatási és Nevelési Alapítvány támogatásával valósult meg.

Ritka pillanat és nehéz szavakba önteni azt az érzést, amikor egy álom a szemünk láttára egyik pillanatról a másikra létrejön, hallhatóvá válik. Márpedig a Szalézi Zenetáborban idén is megtörtént ez a csoda. A fiatalok 5 kemény „munkanap” alatt megalkották azt a szentmisét, amit aztán ország-világ hallhatott az augusztus 15-i örökfogadalomtétel során.

Augusztus 9-16. között Péliföldszentkereszten rendeztük meg a 4. Szalézi Zenetábort „Bízom benned” mottóval. A dalok, lelki és közösségi programok ebben a hármas gondolatban teltek: bizalom Istenben, bizalom önmagamban, bizalom a társamban. („De akik az Úrban bíznak, új erőre kapnak, szárnyra kelnek, mint a sasok. Futnak, de nem fáradnak ki, járnak-kelnek, de nem lankadnak el”. Iz 40, 31)

tovább...


Sándor Dorottya, 2020. 09. 01.

Beszámoló – 3. Szalézi Zenetábor – Életed érték

A tábor a Magyarország Kormánya által kiírt "Felhívás egyházi célú támogatási lehetőségekre" (EGYH-KCP-19-0435) pályázat és a Bosco Szent JÁnos Ifjúsági, Oktatási és Nevelési Alapítvány támogatásával valósult meg.

Családiasság. Ez az első szó, ami eszembe jut, amikor az idei Zenetáborra visszaemlékezem. Az első perctől a utolsóig együtt rezdült a társaság, segítették egymást a fiatalok a 8 hosszú napon át.

Július 14-21. között Péliföldszentkereszten szerveztük meg immár harmadik alkalommal 40 zenélni, énekelni szerető fiatalnak a Szalézi Zenetábort. Miután azt tapasztaltuk, hogy a környezetünkben lévő gyerekek, fiatalok elvesztek a világ forgatagában, nem tanulták meg magukat becsülni, nem ismerik önmagukat, adottságaikat, egyediségüket, ebből fakadóan, és mert nem is nagyon kellett nekik (szüleik megtették) képtelenek döntéseket hozni, a tábor idei egyik kiemelt céljának tűztük ki, hogy a fiatalok megtapasztalják milyen értékesek, egyediek, megismételhetetlenek, mint emberek, mint fiúk és lányok. („Minden gyermek arra van hivatva, hogy azzá legyen, aki eddig még senki nem volt és senki nem is lesz.” Bruno Ferrero) Mottónkat és így az idei év vezérdalát is ez alapján választottuk (Testvérek: Utam a fény)

tovább...


Sándor Dorottya, 2019. 09. 01.

Beszámoló – Szalézi Zenetábor 2018. – Lelkem, áldd az Urat!

Július 22-29. között a bánáti Muzslyán szerveztük meg a 2. Szalézi Zenetábort, ahol a szlovén tartományhoz tartozó szalézi rendház és fiúkollégium működik. A tavalyi évhez hasonlóan a délelőttök ismét a munkával teltek, a délutánok és az esték pedig közösségépítéssel. A program egyik fontos pontja volt a napi szentmise, ahol a gyerekek zenei szolgálatot teljesíthettek, illetve a hét során megtanult dalokkal a szombat esti misét közösen tettük ünnepélyesebbé.

tovább...


Sándor Dorottya, 2018. 09. 01.

Szalézi Zenetábor

A Szalézi Zenetábor idén először, hiánypótlásként került megszervezésre a szalézi oratóriumok fiataljainak (12-30 év) határon innen és túl augusztus 13-17. között Péliföldszentkereszten. A tábor célja egyfelől az volt, hogy a sok helyen, sokféleképpen játszott énekeket kicsit összehangolja, a gyerekeknek zenei fejlődést biztosítson, másfelől pedig, hogy szalézi szellemben közösséget formáljon.

tovább...


Sándor Dorottya, 2017. 09. 01.

RSS icon RSS